Alles wat je moet weten over cenotes in Mexico

Inhoudsopgave

Alles wat je moet weten over cenotes in Mexico

Heb jij al wel eens gehoord van het fenomeen cenotes? Mexico zit er namelijk vol mee. Vooral op het schiereiland Yucatan barst het van de cenotes. Rondom de steden Merida, Valladolid en Tulum zijn verschillende bekende cenotes te vinden. Maar eerste een korte uitleg, over wat cenotes nu eigenlijk zijn en hoe cenotes zijn ontstaan.

Wat zijn cenotes?

Een cenote is een grot of poel, gevuld met zoetwater. Cenotes komen voor in regio’s waar geen bovengrondse rivieren zijn, zoals op het schiereiland Yucatán. Cenotes stammen uit het tijdperk van de Maya’s. Voor de Maya’s geldt een cenote als een heilige plek, omdat het volgens hen de ingang was naar de onderwereld. De onderwereld is het dodenrijk en één van de drie werelden waar de goden leven. De Maya’s gebruikten de cenotes om offers te brengen; ook mensen werden hier geofferd. Hier zie je nu niks meer van terug! Tegenwoordig kun je de cenotes bezoeken en in bepaalde cenotes zelfs zwemmen met vissen of schildpadden. De meeste cenotes zijn hierdoor ook ontzettend toeristisch, dus zorg ervoor dat je vroeg in de ochtend een cenote bezoekt, zodat je zoveel mogelijk drukte vermijdt en optimaal kunt genieten van je bezoek aan een cenote.


Hoe zijn cenotes ontstaan?

Om deze vraag te beantwoorden, gaan we 66 miljoen jaar terug in de tijd. Toen verscheen er uit het niets een grote vuurbal aan de hemel en enkele minuten later sloeg een meteoriet in op de aarde. De meteoriet, met een geschatte diameter van ongeveer 15 kilometer, markeerde het begin van de ijstijd en het einde van de dinosauriërs. De inslag van de meteoriet zorgde voor een verschuiving in de aardkorst. Op het schiereiland Yucatán is het gesteente ontzettend hard, maar onder het gesteente zijn door de inslag van de meteoriet scheuren en gaten ontstaan. Door deze scheuren en gaten begon water te stromen. Door erosie zijn er onder het harde gesteente grote gangenstelsels ontstaan, wat uiteindelijk heeft geleid tot de vorming van cenotes. De cenotes zelf zijn de ingang van een groot doolhof aan gangen van het grondwater; de meeste gangen zijn niet zichtbaar omdat ze onder het harde gesteente liggen.

De cenotes die je moet bezoeken op het schiereiland Yucatán!

Het schiereiland Yucatán zit vol met cenotes, wel zo’n 3000 stuks waarvan er zo’n 1400 geregistreerd staan. De keuze is dus reuze, maar welke cenotes mag je nu niet overslaan in Yucatán? Ik heb de cenotes op een rijtje gezet die je naar mijn mening niet mag missen!

Cenote Suytun – Yucatán

De Cenote Suytun is een cenote met een groot platform in het midden van het water. Het water zelf is ondiep, dus je kunt er niet echt goed zwemmen. Wel zwemmen er duizenden kleine visjes in het water. Ik vond de cenote persoonlijk erg indrukwekkend omdat je het gevoel hebt dat je in een andere wereld staat.

  • Ongeveer 8,4 km van de stad Valladolid vandaan


Cenote Azul – Quintana Roo

Cenote Azul is misschien niet de meest bijzondere cenote, maar wel eentje die ontzettend groot is en veel minder toeristen trekt dan de meeste cenotes in Yucatán. Toen ik zelf de Cenote Azul bezocht, waren er heel weinig mensen en kon je gemakkelijk het water in om even af te koelen. Bij deze cenote mocht je zo lang als je wilde in het water blijven, wat bij sommige cenotes wel anders is. Een echte aanrader dus!

  • Ongeveer 5,3 km van de stad Bacalar vandaan


Cenote Ik Kil – Yucatán

De Cenote Ik Kil is een grote cenote verstopt in een groot gat. In de cenote kun je heerlijk zwemmen en van verschillende verhogingen afspringen! De cenote is maar liefst 45 meter diep, dus wees voorzichtig tijdens het betreden van de cenote. Het is wel belangrijk dat je vroeg aanwezig bent bij de cenote om de drukte te vermijden!

  • Ongeveer 40,1 km van de stad Valladolid vandaan


Gran Cenote – Quintana Roo

De Gran Cenote is minder bekend dan de meeste cenotes op het schiereiland Yucatán. In de cenote kun je verschillende dieren tegenkomen, zoals vele visjes, schildpadden en vleermuizen. Ook zijn er indrukwekkende rotsformaties aanwezig!

  • Ongeveer 4,9 km van Tulum vandaan


Casa Cenote – Quintana Roo

Casa Cenote is een cenote die volledig open is en omringd door de jungle, anders dan de meeste cenotes. Als je wilt snorkelen is dit een waar paradijs; het water is namelijk ontzettend blauw en er zwemmen grote vissen!

  • Ongeveer 11,1 km van de stad Tulum vandaan


Regels voor een bezoek aan cenotes

Elke cenote hanteert andere regels, maar er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Zwemvest

Sommige cenotes verplichten hun bezoekers een zwemvest te dragen. Gelukkig geldt dit lang niet voor alle cenotes en is het vaak optioneel. De reden hiervoor is dat je, doordat het water zoet is, zwaarder bent. Zwemmen in een cenote is dus anders dan zwemmen in de zoute zee. Sommigen vergissen zich hierin, wat soms tot verdrinking leidt. Nederlanders zijn over het algemeen goede zwemmers, maar dat geldt helaas niet altijd voor Mexicanen en andere nationaliteiten.

Zonnebrand

Over het algemeen is het niet toegestaan om gewone zonnebrand te gebruiken in cenotes. Dit is om de natuur te beschermen tegen stoffen die moeilijk afbreekbaar zijn in het water. Echter, vaak mag je wel biologische zonnebrand gebruiken.

Benieuwd naar meer over Mexico? Neem dan een kijkje in de shop!

Ontdek meer avonturen

Winkelwagen