Welke taal praten ze in Azerbeidzjan? 

Inhoudsopgave

Welke taal praten ze in Azerbeidzjan? 

Als je van plan bent om Azerbeidzjan te bezoeken of geïnteresseerd bent in de cultuur en taal van dit prachtige land, vraag je je misschien af welke taal er in Azerbeidzjan wordt gesproken. Daarom nemen wij je mee we op een reis door de talen van Azerbeidzjan, van de officiële taal tot andere gesproken talen in het land.

De officiële taal van Azerbeidzjan: Azerbeidzjaans

De officiële taal van Azerbeidzjan is het Azerbeidzjaans, ook wel bekend als het Azeri. Het Azerbeidzjaans behoort tot de Turkse taalfamilie en wordt door de meeste mensen in Azerbeidzjan als moedertaal gesproken. Het is een rijke en levendige taal met een lange geschiedenis en wordt door ongeveer 98% van de bevolking gesproken.


Andere talen die in Azerbeidzjan worden gesproken

Naast het Azerbeidzjaans worden er in Azerbeidzjan nog andere talen gesproken, zij het in mindere mate. Enkele van de talen die je in bepaalde regio’s van Azerbeidzjan kunt horen zijn:

1. Russisch

Het Russisch heeft een sterke aanwezigheid in Azerbeidzjan, vooral vanwege de Sovjetgeschiedenis van het land. Tijdens het Sovjettijdperk was het Russisch de lingua franca en werd het veel gebruikt in het onderwijs en de administratie. Hoewel het gebruik van het Russisch in de afgelopen jaren is afgenomen, wordt het nog steeds begrepen en gesproken door veel oudere generaties en mensen in stedelijke gebieden.

2. Engels

Het Engels wint aan populariteit in Azerbeidzjan, met name onder jongeren en in toeristische gebieden. Veel mensen, vooral in de horeca en de toeristische sector, spreken Engels om te communiceren met internationale bezoekers. Daarnaast wordt Engels steeds vaker onderwezen op scholen, waardoor jongeren in toenemende mate tweetalig worden.

3. Talen van etnische minderheden

Azerbeidzjan is een multicultureel land met verschillende etnische minderheden. Sommige van deze minderheden behouden hun eigen talen en culturele tradities. Enkele talen die door etnische minderheden in Azerbebeidzjan worden gesproken, zijn onder andere:

  • Lezgisch: Deze taal wordt gesproken door de Lezgiërs, een etnische groep in het noorden van Azerbeidzjan.
  • Talish: Talish is de taal van de Talis, een etnische groep in het zuidoosten van Azerbeidzjan.
  • Tat: De Tatten, een etnische groep in het noorden van Azerbeidzjan, spreken Tat.
  • Georgisch: In sommige grensgebieden van Azerbeidzjan wordt Georgisch gesproken door de Georgische minderheid.

Het is belangrijk op te merken dat het Azerbeidzjaans de dominante taal is en de meeste mensen in Azerbeidzjan kunnen communiceren in het Azerbeidzjaans, zelfs als ze ook andere talen spreken.

Een taalkundig avontuur in Azerbeidzjan

In Azerbeidzjan wordt het Azerbeidzjaans gesproken als de officiële taal, met het Russisch en Engels als wijdverspreide vreemde talen. Daarnaast zijn er nog verschillende regionale talen die worden gesproken  in het land. Het ontdekken van de diverse talen van Azerbeidzjan is een avontuur op zich en kan je helpen om een dieper inzicht te krijgen in de cultuur en tradities van dit fascinerende land.

Benieuwd naar nog meer over Azerbeidzjan? Neem dan een kijkje in de shop!

Ontdek meer avonturen

Winkelwagen