Twaalf fascinerende weetjes over Mexico!

Inhoudsopgave

Twaalf fascinerende weetjes over Mexico!

Mexico, een land doordrenkt met een rijke geschiedenis, kleurrijke cultuur, en adembenemende landschappen. Hier zijn vijf feitjes over Mexico die je moet weten om een dieper inzicht te krijgen in dit boeiende land.

 

1. Diversiteit in taal

Mexico is de thuisbasis van een indrukwekkende verscheidenheid aan inheemse talen. Naast het Spaans, dat de officiële taal is, worden er in het hele land meer dan 60 inheemse talen gesproken. Het Nahuatl, dat stamt uit het tijdperk van de Azteken, is een van de meest gesproken inheemse talen. Het erkennen en behouden van deze talen zijn cruciaal om de culturele verscheidenheid van Mexico te begrijpen.

 

2. Wereldwijd leider in biodiversiteit

Mexico is een ware schatkamer van biodiversiteit. Het land staat op de vierde plaats wereldwijd als het gaat om het aantal diersoorten en heeft de hoogste diversiteit aan reptielen ter wereld. In Mexico vind je ook de beroemde Monarchvlinder, die elk jaar duizenden kilometers aflegt vanuit Canada en de Verenigde Staten om te overwinteren in de bergbossen van Centraal-Mexico. Het behoud van de biodiversiteit in Mexico is van wereldwijd belang.

 

3. UNESCO-Werelderfgoedlocaties

Mexico herbergt 34 UNESCO-Werelderfgoedlocaties, wat het land tot een van de meest bedeelde ter wereld maakt op het gebied van cultureel en natuurlijk erfgoed. Onder deze indrukwekkende locaties bevinden zich de oude stad van Teotihuacán, de historische stad Guanajuato, de oude Maya-stad Chichén Itzá en de stad Mérida. Deze plekken getuigen van de rijke geschiedenis en het vakmanschap van de diverse culturen die het land hebben gevormd.

 

4. Feest van de doden

Het beroemde “Día de los Muertos” of “Feest van de Doden” is een van de meest iconische tradities in Mexico. Het is een kleurrijk eerbetoon aan overleden dierbaren, waarbij families graven versieren, altaars opzetten en voedsel en drank aanbieden aan de geesten van hun geliefden. Dit evenement, dat plaatsvindt op 1 en 2 november, is diepgeworteld in de Mexicaanse cultuur en illustreert de unieke manier waarop het land de dood benadert.

 

Mexico, waar de cactussen de woestijn omarmen en de sombrero’s schaduw werpen op een eindeloze fiësta van het leven

5. Moderne bijdragen aan kunst en wetenschap 

Mexico heeft ook een indrukwekkende bijdrage geleverd aan de moderne kunst en wetenschap. Beroemde kunstenaars zoals Frida Kahlo en Diego Rivera hebben de wereld verrijkt met hun expressieve werken, terwijl de Mexicaanse wetenschapper Mario J. Molina een Nobelprijs voor de Scheikunde ontving voor zijn werk op het gebied van atmosferische chemie. Deze bijdragen getuigen van de voortdurende culturele en intellectuele bloei in het hedendaagse Mexico.

Mexico blijft een land vol verrassingen, waar het verleden naast het heden leeft en waar de diversiteit zowel in de natuur als in de cultuur bewonderenswaardig is. Door deze feitjes te verkennen, kun je een dieper begrip krijgen van de schatten die Mexico te bieden heeft.

6. Mexico is de grootste zilverproducent ter wereld

Mexico staat bekend om zijn rijke natuurlijke hulpbronnen, waaronder zilver. Het is de grootste zilverproducent ter wereld, met belangrijke mijnbouwgebieden zoals Zacatecas, Fresnillo en Taxco.

7. Mexico heeft een van de meest diverse flora ter wereld

Met meer dan 26.000 soorten planten is Mexico een van de meest diverse landen ter wereld op het gebied van flora. Van de woestijnachtige cactussen tot weelderige regenwouden, het land herbergt een schat aan plantenleven.


8. Mexico is de thuisbasis van ’s werelds kleinste vulkaan

In de stad Puebla vind je de vulkaan Cuexcomate, die wordt beschouwd als ’s werelds kleinste vulkaan met een hoogte van slechts 13 meter. Hoewel het niet actief is, is het een populaire toeristische attractie vanwege zijn unieke uiterlijk en geschiedenis.

9. Het nationale symbool van Mexico is de adelaar die een slang verslindt

Het nationale embleem van Mexico, te vinden op de Mexicaanse vlag, toont een adelaar die een slang verslindt terwijl hij op een cactus staat. Dit krachtige beeld symboliseert de legende van de stichting van Tenochtitlan, het oude Azteekse rijk.


10. Mexico-Stad zinkt ongeveer 50 centimeter per jaar

Een van de meest verbazingwekkende feiten over Mexico-Stad is dat het geleidelijk aan het zinken is. Door het pompen van grondwater zakt de stad jaarlijks ongeveer 50 centimeter, wat een serieus probleem vormt voor de infrastructuur en het milieu.

 

11. Mexicanen zijn experts in bijnamen geven

Mexicanen hebben een uniek talent voor het bedenken van bijnamen. Of het nu gaat om vrienden, familieleden of beroemdheden, iedereen heeft wel een bijnaam die hen kenmerkt. Dit draagt bij aan de levendige en kleurrijke cultuur van het land.


12. Puebla heeft de grootste piramide ter wereld

Een van de meest verbazingwekkende feiten over Mexico-Stad is dat het geleidelijk aan het zinken is. Door het pompen van grondwater zakt de stad jaarlijks ongeveer 50 centimeter, wat een serieus probleem vormt voor de infrastructuur en het milieu.

Klik hier voor nog meer informatie! 

Ontdek meer avonturen

Winkelwagen