In ons nieuwste artikel, ’14 tips en weetjes van een lokale bewonder uit Buenos Aires’, hebben we een gesprek met Naomi Halfhide, een bewoner uit deze bruisende stad. Naomi deelt wat Buenos Aires zo uniek maakt, van de kleurrijke straten van La Boca tot het hippe Palermo, en geeft tips voor verborgen pareltjes die je als toerist misschien over het hoofd ziet. Ze vertelt over het dagelijks leven, de vriendelijke mensen, de passie voor tango en voetbal, en de heerlijke lokale gerechten. Laat je inspireren door Naomi’s ervaringen en ontdek deze prachtige en unieke stad!
1. Wat maakt Buenos Aires volgens jou zo uniek?
Buenos Aires is een stad waar je van de ene wereld in de andere terechtkomt. Van het kleurrijke en rauwe La Boca tot het hippe en vlotte Palermo. Geen enkele wijk is hetzelfde en de stad is zo divers dat er voor ieder wat wils is! Verveling bestaat niet in Buenos Aires, de mensen zijn hartelijk en gepassioneerd en geven de stad kleur met hun levendige en warme persoonlijkheden. Vaak plannen mensen maar één of twee dagen in de stad en reizen ze daarna door, maar als je Buenos Aires echt goed op je gemak wilt leren kennen, kun je je er ook prima vijf of zes dagen vermaken. De combinatie van oude grandeur en moderniteit, passie voor voetbal, tango en liefde voor historie, mooie musea, maar ook de complexe en interessante geschiedenis van Argentinie maken Buenos Aires voor mij een van de tofste steden ter wereld.
2. Wat zijn verborgen pareltjes in Buenos Aires die toeristen vaak over het hoofd zien?
De gekleurde huisjes van La Boca zijn natuurlijk wereldberoemd, maar in de wijk Barracas vind je Calle Lanín, die net zo kleurrijk is met vrolijk betegelde huisjes en mozaïek. Zeker de moeite waard om doorheen te wandelen.
Let wel op, de buurt Barracas is niet toeristisch en kan onrustig/gevaarlijk zijn, ik zou aanraden om een street art-tour te doen bij bijvoorbeeld Ontdek Buenos Aires, dan kom je er langs met een gids, dat is het veiligst!
Persoonlijk vind ik het erg leuk om naar Barrio Chino te gaan. Het ligt in een minder toeristisch gedeelte van de stad, vlakbij het stadion van River Plate. Je vindt er ook een superleuke parilla ‘El Pobre Luis’, waar het hele restaurant vol hangt met voetbalshirts, zelfs een paar Nederlandse!
Daarnaast is de Mercado de Pulgas erg leuk om doorheen te struinen. Als je tijd over hebt, is een wandeling of fietstochtje door Reserva Ecológica Costanera Sur, een natuurpark tussen Puerto Madero en de Río de la Plata, zeker de moeite waard.
Heb je meer tijd? Net buiten de stad kun je een rustgevend boottochtje maken in Tigre, of op het platteland de echte Argentijnse gaucho-ervaring beleven door te paardrijden en deel te nemen aan een asado.
3. Welke wijken raad je aan voor iemand die voor het eerst de stad bezoekt?
La Boca, Palermo, Recoleta, San Telmo en Montserrat. In deze wijken vind je de meeste bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden die je bij een eerste bezoek aan de stad zeker gezien moet hebben, zoals Casa Rosada, het voetbalstadion in La Boca en Cementerio de la Recoleta met het graf van Evita Perón. Daarnaast verschillen de wijken erg van elkaar, waardoor je snel een goed beeld krijgt van de diversiteit in Buenos Aires.
4. Kun je een typische dag in je leven in Buenos Aires beschrijven?
Een typische dag begint ’s ochtends met een mate of kop koffie en een medialuna of tostado. Veel Argentijnen ontbijten in een café in de buurt als daar tijd voor is en zijn echte zoetekauwen, dus bij het ontbijt eten ze vaak zoete lekkernijen van de bakker. Op een werkdag ga je na het ontbijt naar buiten om de subte (metro) of colectivo (bus) naar werk te nemen. Die zitten altijd bomvol tijdens de spits, dus dat is zweten tijdens de warme zomers, maar dat hoort erbij. In principe is een werkdag gewoon van 09.00 tot 17.00 (of soms 18.00). De lunch is kort, vaak eet men wat empanadas. Na het werk wordt er merienda gehouden, wat je kunt zien als een soort koffieuurtje ergens tussen 16.00 en 19.00, waarbij mate wordt gedronken en men gebakjes, medialunas en koekjes eet.
Ergens tussen het werk en merienda door moeten er natuurlijk ook boodschappen worden gedaan. In het weekend zijn er leuke markten in de parken om overheen te struinen, maar doordeweeks bezoekt men apart de verdulería (groenteboer), carnicería (slager) en panadería (bakker) om alle boodschappen te doen. Even snel naar de supermarkt en daar alles kopen zit er in Buenos Aires niet in, vaak moet je minstens drie winkels af om alles te kunnen vinden wat je nodig hebt. Tussen merienda en het avondeten wordt er veel gesport; men gaat voetballen, padellen, hockeyen of naar de sportschool. Zo rond 22.00 is het tijd om te gaan koken. En uiteraard wordt daarbij altijd vlees bereid voor het avondmaal, een goede steak of milanesa kan niet missen. Maar ook pizza of empanadas zijn populair als avondeten. En ja, je kunt je voorstellen, als je pas om 22.00 gaat eten, is de dag al snel voorbij, dus na nog eens een mate is het tijd om naar bed te gaan.
5. Wat zijn je favoriete restaurants of eetgelegenheden in de stad?
Rebelión
Rebelión in Palermo. Dit is niet zo’n typisch strak restaurant, maar juist een restaurant waar ze lekkere en gezonde opties hebben en waar een leuke sfeer hangt. Ze organiseren vaak wijnavondjes en nodigen af en toe tarotkaartlezers en waarzeggers uit die je van alles over je leven kunnen vertellen (als je tenminste Spaans begrijpt, haha).
Chui
Ik ga ook graag naar Chui, een vegetarisch restaurant met een leuke sfeer en een aangename verandering als je even vol zit van de steaks.
Napoles
Napoles in San Telmo is een favoriet vanwege de ervaring. Dit Italiaanse restaurant zit in een grote antiekloods. Ze beweren zelfs dat de oldtimer die er staat een originele oldtimer uit een James Bond-film is.
6. Hoe zou je de cultuur en sfeer van Buenos Aires omschrijven?
De sfeer in Buenos Aires is minder gehaast dan wat wij in Nederland gewend zijn. Ze hebben zeker een meer mediterrane mentaliteit, dus verwacht niet dat je altijd overal op tijd komt; het is heel normaal om langer te moeten wachten voor bepaalde dingen. Die mentaliteit gaat wel weer gepaard met een enthousiaste, spontane en gastvrije houding, en de Argentijnen zijn altijd in voor een ongeplande maar gepassioneerde avond uit.
Buenos Aires verschilt echter van andere Latijns-Amerikaanse steden in de zin dat de Argentijnen zich heel Europees voelen. Ze kleden zich net als Europeanen en de stad bruist van de historische elementen die je doen denken aan Parijs, Madrid en soms zelfs Liverpool met de oude havenpakhuizen in Puerto Madero.
Tot slot kennen de Argentijnen ontzettend veel feestdagen en vinden ze altijd wel een reden om te protesteren. Politiek gezien is het onrustig in Argentinie en het land kent een ingewikkelde geschiedenis, dus houd er altijd rekening mee dat er stakingen kunnen zijn die het land platleggen of feestdagen waardoor winkels en restaurants gesloten zijn.
7. Welke lokale gerechten moet een bezoeker absoluut proberen?
Empanadas, medialunas, een glas Malbec, alfajores, mate, choripán, milanesa, uiteraard de echte Argentijnse steak, en vergeet niet ergens een lekker ijsje te eten. Volgens de Argentijnen is hun ijs nog beter dan dat van de Italianen!
Het merendeel van deze lekkernijen kun je terugvinden in en rond de Mercado de San Telmo (de foodhallen van Buenos Aires). Maar als je meer tijd hebt, zijn er meer dan genoeg andere plekken en restaurants door de hele stad om deze gerechten te proberen:
- Empanadas: El Rinconcito in La Boca
- Steak: La Brigada in San Telmo, El Pobre Luis in Belgrano, en natuurlijk ook Don Julio in Palermo Soho, maar dat is meer om te kunnen zeggen dat je in een Michelin-restaurant gegeten hebt. Verwacht Europese prijzen en een wachtrij van drie uur als het je niet gelukt is om vier maanden van tevoren een tafel te reserveren.
- Argentijnse pizza: Guerrin of El Cuartito in het centrum
- Italiaanse pizza: Atte Pizza Napolitano of Siamo nel Forno in Palermo Hollywood
- Zoete lekkernijen zoals medialunas en alfajores: Confitería Ideal vlakbij Plaza de Mayo
- IJs: Rapanui (zit door de hele stad). Vergeet daar ook niet een bakje ‘Franui’ te halen, bevroren frambozen met chocolade eromheen, heerlijk!
- Wijn: Backroom in Palermo Soho. Hier worden wijn en boeken gecombineerd, een super leuke plek om een middagje door te brengen met lekkere hapjes en ’s avonds vaak live muziek.
8. Gewoontes waar toeristen zich bewust van moeten zijn
Voetbal is leven
Argentijnen zijn ongelofelijk gepassioneerd als het om voetbal gaat. Respecteer dat en beledig hun club niet als je een discussie wilt voorkomen, haha.
Alles op zijn gemak
Alles gaat een stukje langzamer, dus word niet direct boos als het even duurt voordat je geholpen wordt in een restaurant of als je 10 minuten moet wachten op de rekening; dat is normaal. Geduld is een schone zaak.
Fooi geven
Verder is het belangrijk om rekening te houden met fooien geven. 10% is gebruikelijk in restaurants, maar ook taxichauffeurs zijn blij met wat extra’s.
Wisselkoers checken
Doe je research voordat je naar de stad gaat; de wisselkoers is elke dag anders. Wees je bewust van wat de peso waard is; 200 pesos fooi is nog geen 50%, dus let op als je dingen naar boven afrondt.
Dineren in Argentinie
Verder dineren de Argentijnen een stuk later dan wij gewend zijn. Veel restaurants zijn na de lunch gesloten en openen weer om 20.00 uur, maar in de restaurants die openblijven, kun je wel gewoon om 18.00 uur dineren als je wilt. Je krijgt grote porties in de restaurants; voor- en nagerechten worden vaak gedeeld en het is ook helemaal oké om je hoofdgerecht te delen. Een steak van 750 gram is niet voor iedereen weggelegd, maar delen is net zo lekker én het scheelt in prijs!
De omgang tussen de Argentijnen
Tot slot zijn Argentijnen direct in de omgang en ontmoeten ze elkaar door één kus op de wang te geven. Dit doe je bij je buurvrouw, baas en broer.
9. Heb je tips voor het navigeren door de stad?
Elke wijk kun je prima te voet ontdekken, de afstanden binnen de wijken zijn goed te doen. Ga je van de ene kant van de stad naar de andere, dan zou ik het openbaar vervoer of een taxi pakken. Voor een ritje van 10 minuten ben je omgerekend niet meer dan 3 euro kwijt. Uber werkt prima, maar het is veiliger om Cabify of Didi te downloaden, het Zuid-Amerikaanse equivalent van Uber.
Om gebruik te maken van het openbaar vervoer heb je een SUBE nodig, de Argentijnse OV-kaart. Die kun je bij kioscos of metrostations kopen en opladen met tegoed. De metrolijnen moet je even uitvogelen, maar heb je snel door. Let erop dat de metro en treinen links rijden, dus ook links uitstappen tenzij anders vermeld. De bus is wat onoverzichtelijker en de routes willen nog weleens spontaan aangepast worden, waardoor je een halte mist. Maar de lijnen en haltes staan (in 90% van de gevallen) goed aangegeven op Google Maps, of je kunt Moovit gebruiken, dat doen de Argentijnen ook. Uitchecken is voor de metro en bus niet nodig, wel voor de trein. Stap je in de bus? Dan vertel je aan de chauffeur bij welke halte je uitstapt en daarna check je in. Vergeet niet op de knop bij de deuren te drukken voordat je wilt uitstappen!
Taxi apps downloaden:
– Uber
– Cabify
– Didi
Buslijnen en bushaltes bekijken:
– Google Maps
– Moovit
10. Wat zijn volgens jou de beste tijden van het jaar om Buenos Aires te bezoeken?
De lente! Dat is in Argentinie dus van september tot december. De temperaturen zijn dan het aangenaamst en de hele stad staat in bloei.
11. Welke evenementen mag een bezoeker niet missen als ze naar Buenos Aires komen?
Ben je aan het einde van de zomer in Buenos Aires en boek je je trip ruim van tevoren? Check dan of je kaartjes voor Lollapalooza kunt scoren. Dit festival net buiten Buenos Aires in San Isidro biedt een podium aan wereldberoemde artiesten. Ook de onderstaande evenementen mag je niet missen!
- Bezoek een voetbalwedstrijd: Ook als je niets met voetbal hebt, kun je pas zeggen dat je de echte Argentijnse ervaring hebt gehad als je naar het stadion bent geweest. Fun fact: Buenos Aires is de stad met de meeste voetbalstadions ter wereld!
- Tangoshow: Catulo Tango is een minder toeristische tangoshow in het hart van Abasto, de wijk waar de populaire tangozanger Carlos Gardel gewoond heeft.
- Chorifest: Een choripanfestival op het terrein van de paardenracebaan, Hipódromo, dat meerdere malen per jaar georganiseerd wordt.
- Fuerza Bruta: Een razend populair muziekspektakel waarvan de kaartjes steevast uitverkocht zijn. Zelf ben ik er nog niet geweest, maar ik hoor alleen maar positieve verhalen over de show.
12. Wat zijn enkele veiligheidsadviezen die je zou geven aan toeristen in Buenos Aires?
Draag geen dure, opvallende sieraden; het beste is om helemaal geen sieraden te dragen. Let op zakkenrollers in het openbaar vervoer en op drukke plekken in de stad. Leg nooit je telefoon op tafel als je buiten op een terras zit en houd je tas op schoot of zorg dat deze vastzit aan je stoel of tafel. Vermijd verder wijken zoals La Boca na 17.00 uur en ga ’s avonds niet alleen over straat. De meeste toeristen verblijven in wijken zoals Palermo en Recoleta, en hier kun je ’s avonds prima over straat, maar blijf altijd alert en gebruik je gezonde verstand.
– Rijksoverheid veiligheidsadvies
13. Hoe staat het met het nachtleven in Buenos Aires?
BRESH is een razend populair feest dat elk weekend te bezoeken is. Op vrijdagen is het in Niceto Club en op zaterdagen op het festivalterrein van GEBA naast de Hipódromo. Het publiek is wat jonger, ik zou zeggen tot ongeveer 25 jaar. Er wordt populaire Argentijnse muziek gedraaid, maar ook Engelstalige nummers. Daarnaast zijn er vaak optredens van populaire Argentijnse artiesten.
Andere uitgaansplekken:
- Uptown bar/club in Palermo
- Cruza bar (met een wat chiquer publiek)
- Wil je liever spontaan een bar of club ontdekken? Plaza Serrano is een populair startpunt voor veel uitgaanspubliek. Daaromheen vind je vast en zeker een plek die aan je voorkeuren voldoet.
- De bars en clubs rondom Paseo Rosedal (Av Libertador en Av Dorrego) zijn leuk om te bezoeken. Op de hoek zit Crobar, een populaire technoclub.
Hou er rekening mee dat Argentijnen echte nachtbrakers zijn. Het wordt pas leuk in de club na 02.00 uur en de meeste mensen liggen pas weer in bed als de zon al op is.
14. Wat zijn de beste plekken om te winkelen?
De wijk San Telmo en op zondag natuurlijk de markt daar. Daarnaast heeft Palermo Soho leuke winkels om te shoppen. Calle Florida is populair en te vergelijken met de Kalverstraat in Amsterdam. Je kunt er alles krijgen wat je nodig hebt, maar het is niet mijn favoriet.
Bron: Naomi Halfhide
Benieuwd naar meer over de stad Buenos Aires? Neem dan een kijkje in de shop!