Pisa

Een stad met verschillende bezienswaardigheden met als pronkstuk de toren van Pisa

 

De stad aan de Arno

Het begon allemaal in de 8e eeuw voor Christus, toen de Etrusken de stad Pisa stichtten. Door de eeuwen heen werd de stad geregeerd door verschillende grootmachten, zoals de Romeinen, Arabieren en families. In de 11e eeuw werd Pisa een belangrijk havenstadje waaruit de rijkdom stroomde. Tegen die tijd begonnen de bouwers aan de legendarische Schuine Toer van Pisa. Het duurde meer dan twee eeuwen voordat de Schuine Toer klaar was. Hoog in de lucht staat de toren nu al meer dan 800 jaar, met zijn indrukwekkende schuine hoek van meer dan 5 graden. In 1987 werd deze toren toegevoegd aan de lijst van Werelderfgoed van de UNESCO. Naast de Schuine Toer is er nog veel meer te zien in de stad Pisa. Bezoekers kunnen een bezoek brengen aan de beroemde Piazza dei Miracoli waar de kathedraal, het doopkapel en de begraafplaats te vinden zijn. Daarnaast zijn er prachtige basilieken, historische gebouwen, musea en galerijen om te bezoeken. U kunt de stad Pisa ook op verschillende manieren verkennen. Er zijn boottochten op de Arno, stadswandelingen en fietstochten. Kortom, er is voor ieder wat wils!

 

 

 

 

 

 

Wat is leuk om te doen in Pisa?

Pisa is een prachtige stad in Italië die bekend staat om de iconische toren van Pisa. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in deze mooie stad. Van historische monumenten tot bruisende markten. 

Bezoek de toren van Pisa

Natuurlijk kan een bezoek aan de toren van Pisa niet ontbreken tijdens je reis naar Pisa. De scheve toren is een van de meest herkenbare bouwwerken ter wereld en trekt jaarlijks duizenden toeristen van over de hele wereld. De toren werd gebouwd als de klokkentoren van de kathedraal van Pisa, maar begon al tijdens de bouw te hellen. Vandaag de dag is de toren nog steeds scheef en wordt deze gestabiliseerd om te voorkomen dat hij verder kantelt.

Verken de historische gebouwen op het Piazza dei Miracoli

Het Piazza dei Miracoli, ook wel bekend als het Plein van de Wonderen, is een indrukwekkend complex van historische gebouwen in het hart van Pisa. Hier vind je de beroemde toren van Pisa, maar ook de prachtige kathedraal van Pisa en het Baptisterium. De gebouwen zijn allemaal prachtig versierd met mozaïeken en beelden en zijn een feest voor het oog.

Wandel door de charmante straten van Pisa

Pisa heeft een prachtig historisch centrum met smalle straatjes, kleurrijke gebouwen en prachtige pleinen. De stad is gemakkelijk te voet te verkennen en elke hoek biedt nieuwe verrassingen. Wandel langs de rivier de Arno, bezoek de middeleeuwse stadsmuren of ontdek de vele kerken en kloosters die de stad rijk is.

Ga winkelen op de markt

De markt van Pisa is een van de grootste en drukste markten van de regio. Hier vind je een breed scala aan producten, van verse groenten en fruit tot kleding en souvenirs. De markt is een geweldige plek om de lokale bevolking te ontmoeten en de echte Italiaanse cultuur te ervaren.

Proef de lokale keuken

Italië staat bekend om zijn heerlijke keuken en Pisa is geen uitzondering. Probeer lokale specialiteiten zoals ribollita, een stevige soep met groenten en brood, of cecina, een hartige pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel. Vergeet ook niet om te genieten van de heerlijke wijnen die de regio te bieden heeft.

Bezoek het Museo dell’Opera del Duomo

Het Museo dell’Opera del Duomo is een museum dat zich richt op de geschiedenis van de kathedraal van Pisa en het Baptisterium. Hier vind je prachtige kunstwerken en sculpturen die dateren uit de middeleeuwen. Het museum is een geweldige ple Een andere interessante bezienswaardigheid in Pisa is de Piazza dei Cavalieri, wat ‘Plein van de Ridders’ betekent. Dit plein was oorspronkelijk de zetel van de Orde van de Ridders van Sint-Stefanus, een adellijke ridderorde uit de middeleeuwen. Vandaag de dag is het plein een populaire plek voor toeristen om te ontspannen en te genieten van de architectuur en de sfeer.

Een andere plek die je niet mag missen tijdens een bezoek aan Pisa is de botanische tuin van de universiteit van Pisa, Orto Botanico di Pisa genaamd. Deze tuin dateert uit de 16e eeuw en is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. Hier kun je genieten van de schoonheid van verschillende plantensoorten en bloemen.

 

Overnachten op loop afstand van de Arno

Overnachten op ongeveer 10 minuten lopen van de Arno, de rivier die dwars door de stad Pisa heen loopt. Dat kan bij Hotel Repubblica Marinanar, dit hotel ligt iets buiten het centrum wat het overnachten goedkoper maakt als midden in het centrum. 

 

Waarom kiezen voor Hotel Repubblica Marinanar?

Hotel Repubblica Marinanar is een mooi hotel dat net buiten de binnenstad is gelegen. Hierdoor is het in de omgeving van het hotel lekker rustig, wat ik een groot voordeel vond! Daarbij komt ook dat het goedkoper is als midden in het centrum van Pisa overnachten en je gebruik kan maken van het ontbijt dat wordt aangeboden. 

Kortom, als je de drukte van het centrum van Pisa wilt ontvluchten is dit een perfect locatie om te overnachten!

Waarom is de toren van Pisa scheef?

De toren van Pisa, een van de meest iconische bezienswaardigheden in Italië, is bekend om zijn scheve hoek. Maar waarom staat de toren van Pisa eigelijk scheef? 

De geschiedenis van de toren van Pisa

De toren van Pisa werd gebouwd in de 12e eeuw en was bedoeld als klokkentoren voor de kathedraal van Pisa. De toren werd gebouwd op een zachte grond van klei, zand en schelpen, die niet in staat was om het gewicht van de toren te dragen. De constructie van de toren begon in 1173 en het duurde meer dan 200 jaar voordat de toren voltooid was vanwege verschillende onderbrekingen in de bouw en oorlogen.

De oorzaak van de scheve hoek

De oorzaak van de scheve hoek van de toren ligt in het ontwerp van de toren zelf. Het oorspronkelijke plan was om de toren recht te bouwen, maar tijdens de bouw begon de toren te hellen. Dit kwam doordat de grond waarop de toren gebouwd was, niet stevig genoeg was om het gewicht van de toren te dragen.

Naarmate de toren hoger werd, werd de scheefstand steeds erger. De bouwers probeerden de toren te stabiliseren door extra gewicht aan de tegenovergestelde kant van de scheefstand te hangen, maar dit had geen effect.

Restauratie van de toren

In de jaren 90 werd de toren van Pisa hersteld en gestabiliseerd om te voorkomen dat deze verder zou hellen en zou omvallen. Tijdens de restauratie werden er 70 ton aan loden contragewichten geplaatst aan de tegenovergestelde kant van de scheefstand, waardoor de toren enigszins rechtop werd gezet. Daarnaast werden er ook stalen kabels geplaatst om de toren op zijn plaats te houden.

Sindsdien is de toren van Pisa stabiel en veilig en kunnen bezoekers het beroemde monument bewonderen zonder zich zorgen te hoeven maken over het instorten.

Bezoek de toren van Pisa

Als je naar Pisa reist, is het bezoeken van de toren van Pisa een must-see attractie. Naast de toren van Pisa zijn er nog talloze andere bezienswaardigheden in Pisa, zoals de kathedraal van Pisa en het Baptisterium.

Om de toren van Pisa te bezoeken, kun je het beste het Piazza dei Miracoli bezoeken, waar je de toren, kathedraal en het Baptisterium allemaal op één plek vindt. Je kunt ook een begeleide tour boeken om meer te weten te komen over de geschiedenis van de toren en de stad Pisa.

Handige reisartikelen

Benieuw naar nog meer Italie? 

 

Een stad vol passie en energie

De geboorteplaats van de pizza, omarmt zijn unieke karakter met trots en biedt bezoekers een overvloed aan historische schatten

De stad in het hart van Toscane

een ware openluchtmuseum, waar de zonsondergang de historische gebouwen, zoals het Palazzo Vecchio, in een gouden gloed hult

Winkelwagen