the centre of the Mexican town of Valladolid

Vijf fascinerende feitjes over Mexico!

Mexico, een land doordrenkt met een rijke geschiedenis, kleurrijke cultuur, en adembenemende landschappen. Hier zijn vijf feitjes over Mexico die je moet weten om een dieper inzicht te krijgen in dit boeiende land.

1. Diversiteit in taal

Mexico is de thuisbasis van een indrukwekkende verscheidenheid aan inheemse talen. Naast het Spaans, dat de officiële taal is, worden er in het hele land meer dan 60 inheemse talen gesproken. Het Nahuatl, dat stamt uit het tijdperk van de Azteken, is een van de meest gesproken inheemse talen. Het erkennen en behouden van deze talen zijn cruciaal om de culturele verscheidenheid van Mexico te begrijpen.

2. Wereldwijd leider in biodiversiteit

Mexico is een ware schatkamer van biodiversiteit. Het land staat op de vierde plaats wereldwijd als het gaat om het aantal diersoorten en heeft de hoogste diversiteit aan reptielen ter wereld. In Mexico vind je ook de beroemde Monarchvlinder, die elk jaar duizenden kilometers aflegt vanuit Canada en de Verenigde Staten om te overwinteren in de bergbossen van Centraal-Mexico. Het behoud van de biodiversiteit in Mexico is van wereldwijd belang.

3. UNESCO-Werelderfgoedlocaties

Mexico herbergt 34 UNESCO-Werelderfgoedlocaties, wat het land tot een van de meest bedeelde ter wereld maakt op het gebied van cultureel en natuurlijk erfgoed. Onder deze indrukwekkende locaties bevinden zich de oude stad van Teotihuacán, de historische stad Guanajuato, de oude Maya-stad Chichén Itzá en de stad Mérida. Deze plekken getuigen van de rijke geschiedenis en het vakmanschap van de diverse culturen die het land hebben gevormd.

4. Feest van de doden

Het beroemde “Día de los Muertos” of “Feest van de Doden” is een van de meest iconische tradities in Mexico. Het is een kleurrijk eerbetoon aan overleden dierbaren, waarbij families graven versieren, altaars opzetten en voedsel en drank aanbieden aan de geesten van hun geliefden. Dit evenement, dat plaatsvindt op 1 en 2 november, is diepgeworteld in de Mexicaanse cultuur en illustreert de unieke manier waarop het land de dood benadert.

Mexico, waar de cactussen de woestijn omarmen en de sombrero’s schaduw werpen op een eindeloze fiësta van het leven

5. Moderne bijdragen aan kunst en wetenschap 

Mexico heeft ook een indrukwekkende bijdrage geleverd aan de moderne kunst en wetenschap. Beroemde kunstenaars zoals Frida Kahlo en Diego Rivera hebben de wereld verrijkt met hun expressieve werken, terwijl de Mexicaanse wetenschapper Mario J. Molina een Nobelprijs voor de Scheikunde ontving voor zijn werk op het gebied van atmosferische chemie. Deze bijdragen getuigen van de voortdurende culturele en intellectuele bloei in het hedendaagse Mexico.

Mexico blijft een land vol verrassingen, waar het verleden naast het heden leeft en waar de diversiteit zowel in de natuur als in de cultuur bewonderenswaardig is. Door deze feitjes te verkennen, kun je een dieper begrip krijgen van de schatten die Mexico te bieden heeft.

Klik hier voor nog meer informatie! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen