Samos

Prachtige stranden, lokale Griekse gerechten en groene landschappen

 

Het Griekse paradijs

 

Het eiland Samos, gelegen in de oostelijke Egeïsche Zee, is een juweel van Griekenland dat rijk is aan geschiedenis en natuurlijke pracht. Volgens oude Griekse legendes werd Samos oorspronkelijk bewoond door de zoon van de zonnegod Helios, genaamd Samos. Later werd het eiland gekoloniseerd door Ionische Grieken in de 11e eeuw voor Christus, wat het begin markeerde van zijn historische reis. Samos heeft een erfenis die teruggaat tot de oudheid. Het eiland was de geboorteplaats van de beroemde wiskundige en filosoof Pythagoras. Het herbergt indrukwekkende archeologische vindplaatsen, zoals het Heraion, een heiligdom gewijd aan de godin Hera. Naast zijn historische betekenis staat Samos bekend om zijn natuurlijke schoonheid. Het eiland wordt gekenmerkt door weelderige bergen, pittoreske stranden en vruchtbare wijngaarden die de wereldberoemde Samos-wijn producere

 

 

 

 

 

 

 

De fascinerende stranden op Samos 

Stel je voor dat je op een idyllisch Grieks eiland bent, omringd door een azuurblauwe zee en zacht ruisende golven. Dit is Samos, een bestemming die je zintuigen zal betoveren met zijn uitgestrekte kustlijn en prachtige stranden.

 

Noordoostelijke verleidingen: Gagou, Kerveli en Livadaki

In het noordoosten van Samos wachten kleine kiezelstranden zoals Gagou, Kerveli en het exotische Livadaki op ontdekkers. Livadaki, met zijn lichtgekleurde zand, is een ware schat. Maar dit is slechts het begin van je strandavontuur op het eiland.

 

De noordkustpracht: Kokkari, Tsamadou en meer

Terwijl je verder reist langs de noordkant van Samos, zullen de betoverende stranden zich voor je ontvouwen. Kokkari en Lemonakia, met hun kiezelstenen en kristalheldere water, zijn perfect voor ontspanning. Tsamadou, beroemd om zijn schoonheid, zal je betoveren met zijn turquoise water.

 

Het wilderniswonder van Seitani

Verlang je naar een ongerepte wildernis? Maak dan kennis met de parels van de noordkust: Mikro Seitani en Megalo Seitani. Deze stranden, omgeven door een adembenemend landschap, bieden diep, kristalhelder water. Megalo Seitani is zelfs uitgeroepen tot Special Beschermingsgebied vanwege de zeldzame zeehonden die er hun thuis vinden.

 

Zuidelijke verwennerij: Mykali, Psili Ammos en meer

Aan de zuidkant van het Griekse eiland Samos ontbreekt het niet aan prachtige stranden. Mykali, met zijn witte zand en voorzieningen, is een favoriet. Voor magisch zand en kristalhelder water moet je naar Psili Ammos. Aan de zuidwestkust wachten Balos, Kambos Marathokambou en Limnionas op ontdekkers.

Slapen met adembenemend uitzicht in Samos

Een eiland dat veel mooie stranden heeft, een prachtige natuur en verschillende uitdagende wandelroutes. Om optimaal te genieten van al het moois dat Samos te bieden heeft is het aan te raden om te verblijven bij Samos Sun Hotel

 

 

Waarom kiezen voor Samos Sun Hotel? 

Slapen bij Samos Sun Hotel biedt een prachtig uitzicht op de groene bergtoppen, zit op nog geen 5 minuten van de airport vandaan en zit in de buurt van verschillende leuke stadjes! 

 

 

Ontdek de spirituele schatten van Samos

Het betoverende eiland Samos, beroemd om zijn natuurlijke schoonheid en rijke geschiedenis, herbergt een schat aan spirituele juweeltjes. Tientallen kapellen en kerken sieren het eiland, maar twee historische kloosters springen eruit als bijzonder betekenisvol.

 

Het Megali Panagia klooster

Op slechts een steenworp afstand van het Samos Sun Resort bevindt zich het historische Megali Panagia klooster, gelegen in de buurt van het dorp Koumaradei. Dit klooster, opgericht in 1586 door de monniken Neilos en Dionysus van Mt. Latros, straalt een serene en vrome sfeer uit. Het staat majestueus op een hoogte van 250 meter en wordt gekenmerkt door een prachtige gebeeldhouwde marmeren klokkentoren, een indrukwekkende houten deur van de narthex, een met de hand uit hout gesneden iconostase en adembenemende muurschilderingen die de verhalen uit de Bijbel en het leven van Christus tot leven brengen. Het Megali Panagia klooster is een plek waar geschiedenis en spiritualiteit samenkomen.

 

Het Timios Stavros klooster

In 1592 stichtte de monnik Neilos de kleine kapel van Timios Stavros, en in 1838 werd op dezelfde plek het Timios Stavros klooster gebouwd, vlakbij het dorp Mavratzei. Dit heilige toevluchtsoord ligt op slechts 5,9 kilometer van het Samos Sun Resort en bevindt zich op een hoogte van 200 meter. Het klooster wordt gekenmerkt door een vergulde gebeeldhouwde preekstoel uit 1843, een bisschopstroon uit 1844 en een indrukwekkende iconostase uit 1854. De iconen op de iconostase zijn meesterwerken van de broers Vezyropoulos uit Kydonies (het huidige Ayvalik in Turkije), geschilderd tijdens de jaren 1870. Het Timios Stavros klooster is een levendig eerbetoon aan de spirituele erfenis van Samos.

 

Een spirituele reis op Samos

Als je op zoek bent naar meer dan alleen zon en zee op Samos, bieden deze historische kloosters een diepgaande ervaring en een kans om de spirituele rijkdom van het eiland te ontdekken. Laat je inspireren door de prachtige architectuur en de diepe geschiedenis van Megali Panagia en Timios Stavros kloosters tijdens je reis naar Samos.Handige reisartikelen

Verken de natuurlijke schatten van Samos te voet

Samos, een eiland dat rijk is aan zowel geschiedenis als natuurlijke schoonheid, onthult een ander facet voor de avontuurlijke reiziger: adembenemende wandelroutes. Met 260 kilometer aan paden en 40 gemarkeerde wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden, biedt Samos wandelliefhebbers unieke vergezichten van betoverende bossen, verlaten stranden en pittoreske dorpjes.

Wandelroutes die je niet mag missen!

Hieronder kun je de meest prachtige en adembenemende wandelroutes op Samos vinden:

 

1. Ontdek de schatten van Potami [3.8 km]

Begin je avontuur in Potami en wandel langs de prachtige kustlijn naar de ongerepte schoonheid van Mikro Seitani en Megalo Seitani stranden.

 

2. Karlovasi’s verborgen juweeltjes [2.8 km]

Verken Karlovasi, wandel door het oude Karlovasi en bezoek de mysterieuze Agios Antonios Grot voordat je terugkeert naar Potami.

 

3. Watervallen en magie van Potami [4.0 km]

Maak een onvergetelijke tocht van Potami naar de betoverende watervallen van Tsourlei en keer terug naar Potami met nieuwe herinneringen.

 

4. Panoramisch avontuur naar Plaka [8.3 km]

Beklim de Plaka-heuvel voor panoramische vergezichten voordat je afdwaalt naar Tsourlei en terugkeert naar Potami.

 

5. Draken en paradijs op Drakei [4.2 km]

Verken Drakei en bereik het paradijselijke Megalo Seitani-strand.

 

6. Kosmadei’s uitdagende tocht [11.3 km]

Begin in Lekka, ontdek Kastania, Kosmadei, Nikoloudes en keer terug naar Lekka voor een uitdagende wandelervaring.

 

7. Op weg naar de top bij Vigla [2.6 km]

Van Panagia Makrini naar de majestueuze Vigla-piek voor een korte maar krachtige wandeling.

 

8. Kakoperato grottenavontuur [3.2 km]

Trek van Kosmadei naar de intrigerende Kakoperato-grot.

 

9. Van Agios Konstantinos naar Ambelos [3.4 km]

Begin bij Agios Konstantinos en wandel door de prachtige Ambelos-regio, met een bezoek aan de watervallen als hoogtepunt.

 

Nog meer informatie?

Voor meer informatie over deze en andere wandelroutes op Samos kun je contact opnemen met de Griekse Bergsport- en Wandelvereniging van Samos. Samos nodigt je uit om zijn ongerepte natuur en adembenemende uitzichten te verkennen, stap voor stap.

Het verbazingwekkende meesterwerk: De tunnel van Eupalinos

Op slechts 1,5 kilometer van Hotel Samos Sun vind je een van de meest indrukwekkende staaltjes van de bouwkunst van de oude Griekse ingenieurs: de Tunnel van Eupalinos. Dit is zonder twijfel een van de meest opwindende archeologische bestemmingen van Griekenland.

 

Een ongelofelijke technische Prestatie

De Tunnel van Eupalinos is een meesterwerk dat meet maar liefst 1.036 meter in lengte, met gemiddelde afmetingen van 1,80 x 1,80 meter. Het is uit de harde kalksteenrots van de heuvel gehouwen die uitkijkt over het pittoreske dorp Pythagorio. Wat dit bouwwerk nog opmerkelijker maakt, is het feit dat het gelijktijdig aan zowel de noordelijke als zuidelijke zijde van de heuvel werd gestart.

 

Eupalinos: De grote ingenieur van de oudheid

Dit technologische wonder werd in 550 voor Christus gestart onder het bevel van Polycrates en voltooid ongeveer 10 jaar later. De grootse ingenieur achter dit project was Eupalinos, afkomstig uit Megara in Attica. Hij slaagde erin om met ongelooflijke precisie door de grond te boren en een tunnel te creëren die nog steeds bewondering oogst.

 

Een UNESCO werelderfgoedlocatie

Sinds 1992 wordt deze triomf van de oude Griekse techniek erkend als een UNESCO werelderfgoedlocatie. Een bezoek aan de Tunnel van Eupalinos biedt een kans om terug te gaan in de tijd en getuige te zijn van het vakmanschap en de innovatie van de oude Grieken.

 

Verken de tunnel van Eupalinos

Je kunt de tunnel op drie verschillende lengtes verkennen: 185 meter, 424 meter en de volledige 1.036 meter. Duik in de geschiedenis en bewonder het ongelooflijke werk van de oude ingenieurs terwijl je deze buitengewone tunnel ontdekt. Samos biedt niet alleen prachtige natuurlijke schoonheid, maar ook een fascinerende reis door de tijd.

Benieuwd naar nog meer Griekenland?

Duik in de geschiedenis van Athene

De bakermat van de westerse beschaving, betovert met antieke pracht, adembenemende Acropolis en levendige straten vol geschiedenis en cultuur

Bewonder alles wat Griekenland te bieden heeft

Van de unieke en oude tempels en theaters tot grote olijfgaarden en de heerlijke Griekse keuken

Winkelwagen